Kratka povijest

Hrvatsko pjevačko (kasnije glazbeno) društvo "Zvijezda Danica” utemeljio je 18. prosinca 1894. mještanin Ivan Jakovčić Hijacintov, orguljaš i prvi zborovođa. Od osnutka Društvo vrši znatan utjecaj na kulturna događanja u svome mjestu i šire, a njegov rad nije zamro ni u ratnim vremenima.

Ivan pl. Zajc, sklada 1911. «Poputnicu» - himnu «Zvijezdi Danici».

U svojih 113 godina kroz Društvo je prošlo više stotina pjevača, glumaca i svirača, okupljenih u zboru, četiri dramske sekcije i limenoj glazbi. Dramska sekcija i limena glazba gase se 1990. godine. Danas djeluje mješoviti pjevački zbor od tridesetak pjevača, koji u svom repertoaru njeguje svjetovnu i duhovnu glazbu.  Tijekom 120 godina zborom je ravnalo 12 dirigenta, od osnivača Ivana Jakovčića Hijacintova do sadašnje umjetničke voditeljice i dirigentice Helge Dukarić Dangubić, prof.savjetnik, Maestre mentorice Hrvatske udruge zborovođa koja zbor vodi od ožujka 2012.g.
 
U razdoblju od 2008. do 2016. g. u sklopu Društva djelovao je i dječji zbor koji je njegovao ljubav prema pjesmi i Društvu kod malih Kraljevičana.

Na repertoaru zbora su djela domaće - istarsko-primorske i uopće hrvatske glazbene baštine duhovnog i svjetovnog karaktera, ali i djela svjetske zborske literature.

Sto dvadeset godina povijesti ispunjava ponosom generacije mještana Kraljevice koji su kroz sve burne godine nastojali i uspjeli održati svijetlo kulture kroz rad ovog Društva.
 
Povodom svoje 110. obljetnice (1894.-2004.) HGD «Zvijezda Danica» je izdalo monografiju «Sih 110 let» i dobitnik je Nagrade za stvaralački rad Grada Kraljevice.  Društvo je izdalo audiokasetu «Kraljevici za 100 let» i  nosač zvuka (CD) s autohtonim korizmenim i uskršnjim napjevima „Častimo Te, Križu sveti“ koji se još uvijek pjevaju u Kraljevici.   Povodom 120. obljetnice Zbor izdaje nosač zvuka „Bože daj mi krila“ s djelima Jakova i Pere Gotovca.
 
U dugoj povijesti održano je puno uspješnih koncerata diljem Hrvatske i inozemstva  te su ostvareni zapaženi rezultati:

- 2001. i 2002. g. – brončana nagrada na Međunarodnom adventskom festivalu u Pragu

- 2014.g. - srebrna nagrada najviše desete kategorije na svjetskom natjecanju zborova „Canta al mar“ u Španjolskoj, pod umjetničkim i dirigentskim vodstvom Helge Dukarić Dangubić

- 2016.g. – srebrna nagrada na međunarodnom natjecanju International Choral Competition of Folkloristic Music  "Adria Cantat" u Šibeniku

- 28.8.2016. srebro na XXIII. International Competition Chorus Inside Croatia u Rovinju

- 20.5.2017. srebro na međunarodnom natjecanju International Choral Competition „Aurora Cantat“ u Karlovcu