VAZMENI MISTERIJ, '12.

Koncert  "Vazmeni misterij" održan je 28. travnja 2012. u  u župnoj crkvi "Sv. Nikola" u Kraljevici.  Pod ravnanjem maestre Helge Dukarić Dangubić, nastupili su HGD "Zvijezda Danica" i Studentski Vokalni Studio iz Rijeke.

Sakralna glazba na latinskom i hrvatskom jeziku provela je vjernike kroz nedavno slavljen Veliki tjedan. Specifičnost ovog koncerta ogleda se u tome što se zborske skladbe duhovne sadržajnosti isprepliću s tekstom Evanđelja na starom hrvatskom jeziku kojeg nazivamo "šćavet", a koji se danas može čuti jedino u ovakvim izvedbama.

HGD "Zvijezda Danica" takvim skladbama uzdiže staroslavensko pjevanje, grkokatoličku liturgiju, kao i naše glagoljaško pjevanje i našu ćirilometodsku tradiciju iz koje crpi i povijesno nadahnuće kao i glazbene teme i motive. Tim skladbama zadiremo u našu prošlost, podsjećamo da smo jedini narod katoličke crkve koji je uspio održati skoro tisuću godina, liturgiju na narodnom jeziku.

Izvedbom takvih djela pridonosimo promicanju narodne riječi, te kroz glazbeni izričaj i tekst, oživljavamo dio naše prošlosti.

1. F.Dugan: Uskrsnu Isus doista

2. Molitor: O duša naših hrano (obrada: I. Frleta, ml.)

3. R.Lowry: Krist uskrsnu

4. Staše plačuć

5. A.Canjuga: Sakramentu veličajnom

6. Carlo Carturan: Zemlja zadrhta (arr: Mijo Tomašinec)

7. Matko Brajša Rašan: Oče naš

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matetićevi dani, '10.

Na otvaranju XVI. Matetićevih dana u Guvernerovoj palači u Rijeci, 14. travnja 2010. pod ravnanjem tadašnjeg umjetničkog voditelja Igora Vlajnića, zbor je izveo tri kompozicije:

1. Bela nedeja - I.M.Ronjgov

2. Baska j' malo selo -  narodna/S.Zlatić

3. Ognjišće - Kabalin/J.Kaplan

   

 

 

 

Zvuk Dorinog srca, '08.

U subotu 15. studenog 2008. godine u sportskoj dvorani OŠ Dora Pejačević Našice, održan je humanitarni koncert. Cjelokupni prihod od prodaje ulaznica namjenjen je kupovini koncertnog glasovira za Osnovnu glazbenu školu "Kontesa Dora" Našice.
Na koncertu su, uz profesore, učenike i tamburaški zbor glazbene škole, nastupili i mješoviti pjevački zbor "Zvijezda Danica" iz Kraljevice, klapa "Kaštadi"s Krka, klapa "Galešnik" s Hvara, te solisti Alessia Franco (Mezzosopran, Trst), Jelena Radan i Meritas.

HGD "Zvijezda Danica" predstavila se je sa tri kompozicije: "Lahku noć", "Briškula" i "Galeb".

     

 

 

 

 

Otvorenje ljeta, '08.

"O kućo mala" dio je "Splitskog akvarela" Ive Tijardovića koji je zbor otpjevao na Otvorenju ljeta u Frankopanu 2008. godine u Kraljevici.

Solist: Mario Mandekić

Klavijature: prof. V.Babin

Dirigent: Ivica Frleta

 

 

 

 

Božić, '06.

Kratki pregled Božićno-novogodišnjeg koncerta 2006. godine održanog u Župnoj crkvi Sv. Nikole u Kraljevici. Gosti: Klapa "Sklad" iz Bakra, Ivica Trubić, Vivien Galetta i Voljen Grbac.